MUDr. Marek Šipka patrí k plastickým chirurgom, ktorí aj pri invazívnych zásahoch do tela dbajú o čo najprirodzenejší výsledok. Svoju prácu prirovnáva k umeniu, pretože sa taktiež nezaobíde bez kreatívneho cítenia, predstavivosti a manuálnej zručnosti. Keďže ako odborník si dáva patrične záležať na dôslednej príprave, šetrnom zrealizovaní zákroku a dôkladnej pooperačnej starostlivosti, za jeho prácou stoja stovky spokojných pacientok. Zaujať vás však môže aj ako náruživý cestovateľ, kuchár či fanúšik dobrej hudby. Jeho šikovnosť a osobné čaro sa totiž za dverami operačnej sály nekončí.

Čo pre Vás vo všeobecnosti znamená krása?

Pokiaľ je reč o kráse, nemusí ísť vždy o tú fyzickú, hoci v našom obore to väčšinou býva práve o fyzickej stránke človeka. Krásu pre mňa znamenajú aj šťastní a spokojní ľudia v mojom okolí. Prejsť na bicykli niekoľko desiatok kilometrov a zistiť, že s kondičkou som na tom ešte dobre. Alebo keď sa pozriem do zrkadla a zistím, že šediny síce pribúdajú, ale pomaly.

Nepreháňa to súčasná spoločnosť s ideálom krásy?

Myslím, že preháňa. V dnešnej dobe to majú “krásni” ľudia asi jednoduchšie. V jednoduchosti je krása, aspoň pre mňa. No ak máte s niekým spolupracovať, kamarátiť sa alebo žiť, charakter v mojom prípade určite rozhoduje. Myslím si, že každý môže byť pekný, pokiaľ teraz hovoríme o fyzickej kráse, ak mu na sebe záleží a stará sa o seba pravidelne. A také chybičky ako škaredý nos, odstávajúce ušnice a ostatné, možno elegantne korigovať.

Mudr. Marek Šipka - plastický chirurg

Plastická chirurgia je odvetvie, ktoré napreduje obrovskou rýchlosťou a neustále prichádza s novinkami. Čo považujete v tomto smere za prevratné vy z pohľadu odborníka?

Čo sa týka operačných techník z pohľadu plastického chirurga, prevratné zmeny som akosi nespozoroval. Začal sa používať vlastný tuk na vyplnenie vrások a kontúrovanie tela. Práve som sa vrátil zo Spojených Štátov, kde sa stalo hitom u žien mať veľký zadok. Možno to príde aj k nám. Zatiaľ som sa v mojej praxi nestretol s takouto požiadavkou.

Máme k dispozícii kvalitnejšie, menej traumatizujúce inštrumenty, kvalitnejšie prsníkové implantáty. Novinky však pozorujem v súvislosti s neinvazívnymi metódami. Máme k dispozícii rôzne prístroje, ktoré dokážu napnúť tvár, zredukovať prebytočný tuk, atď. Aj keď si myslím, že chirurgický zákrok je efektívnejší a trvácnejší. Za prevratnú novinku môžeme zrejme považovať aplikáciu botulotoxínu do vrások na tvári a kyselinu hyalurónovú. Aj ako doplnok faceliftu, browliftu, blefaroplastiky sú veľmi účinné.

Aký zákrok bol pre Vás doposiaľ najväčšou výzvou?

Najväčšou výzvou sú pre mňa zakaždým zákroky – reoperácie, kedy ideme už do oblasti raz, prípadne viackrát operovanej a výsledok býva menej predvídateľný, ako keď sa operuje prvý raz. Na klinike plastickej chirurgie ma raz v noci zavolali k pacientovi, ktorému ohňostroj zasiahol tvár, nos mal rozdrvený, hornú peru roztrieštenú na polovičku. Dovtedy som nič podobné nevidel. Pacient bol aktívny človek a športovec, veľmi mu záležalo na svojom výzore. Tak sme mu v celkovej anestézii do rána skladali tvár. Teraz je rok po úraze a tvári sa dobre a spokojne, dodnes sme v kontakte.

MUDr. Marek ŠIpka voľný čas

Keď kráčate po ulici, vnímate okoloidúcich ľudí ako potenciálnych klientov?

Určite nie. Hoci veľa ľudí si to asi myslí. Každý človek je jedinečný a výnimočný aj svojím výzorom a treba to rešpektovať.

Aké zákroky vyhľadávajú najčastejšie ženy v kategóriách 20+, 30+, 40+ a 50+ ?

Úprava prsníkov dominuje v každej vekovej kategórii. U žien medzi 20 a 30 ide o zväčšenie prsníkov, menej úpravu asymetrie. A u starších žien ide o modeláciu, najčastejšie po dojčení, tehotenstve a vekom, kedy prsníky strácajú svoj tvar a plnosť. Ale mal som aj klientku v dôchodkovom veku, ktorá si želala zväčšiť prsníky. A bola šťastná, že si splnila celoživotný sen.

Podľa čoho si vyberáte produkty, s ktorými budete pri operáciách pracovať?

Vždy ide o produkty, ktorých spoľahlivosť a efektivita je zaručená viacročnými skúsenosťami. Ak hovoríme o produktoch, ktoré sa implantujú do tela, klient musí mať istotu, že nebude ohrozené jeho zdravie.

Na ktorý z portfólia výrobkov spoločnosti Siklienka nedáte dopustiť?

Dlhodobo používam implantáty značky Nagor – Impleo. Sú to okrúhle implantáty, ktoré sa správajú ako slzičkové. Ženy sú im vďačné za prirodzene vyzerajúce prsníky a nemusia sa báť rotácie implantátu ako pri slzičkovom implantáte. Gél je mäkký a kohezivitou sa blíži k prsnej žľaze.

Posvieťme si teraz na Vás ako na muža, ktorý si popri práci dokáže nájsť čas aj na svoje záľuby. Pri akej činnosti dokonale vypnete?

Rád počúvam dobrú hudbu, a to skoro každý večer po práci. Dobrý film, ktorý má myšlienku a spád si rád pozriem. Lyžovačka v Lomnickom sedle alebo potápanie v teplej krajine. Kvalitná voňavá kávička nesmie chýbať.

MUDr. Marek Šipka - potápanie

Priatelia o Vás vedia, že sa tiež veľmi rád potápate. Čo najzaujímavejšie ste už pod hladinou objavili?

Morskú pannu, ktorá chcela zväčšiť prsia. 🙂 Ale nie, objavil som to, že nemám asi až tak vyvinutý pud sebazáchovy, inak by som sa do 30m hĺbky nepotopil. Ale je to pekná vec, na bieleho žraloka som zatiaľ nemal šťastie, no s korytnačkou som si už zaplával.

Ak by ste sa mali opísať piatimi slovami, ktoré Vás dokonale vystihujú, ktoré by to boli? To, že ste dobrodružný typ, už vieme.

Dobrodružný typ, takže ostávajú už len štyri.:) Prísny sám na seba som určite a snažím sa naplno vychutnávať život. A ďalej sa treba opýtať ľudí, čo ma poznajú.

Čím sa zvyknete odmeniť po ťažkej operácii, respektíve po náročnom pracovnom období?

V živote som mal to šťastie, že sa mi podarilo získať atestáciu z plastickej chirurgie, pretože si nedokážem predstaviť robiť niečo iné. Teším sa z toho, ak zákrok prebieha podľa mojich predstáv, schopnosť improvizácie v našom odbore je veľmi doležitá, a to za účelom dosiahnutia želaného výsledku. Každý spokojný klient je pre mňa odmenou. Stačí, ak sa usmieva na kontrole a viem, že je dobre.

MUDr. Marek Šipka Relax

 


Kto je MUDr. Marek Šipka?

MUDr. Marek Šipka patrí v oblasti plastickej chirurgie k dobre známym menám. Za sebou má stovky zákrokov súvisiacich s omladením tváre a zlepšením proporcií tela. Skúsenosti v odbore plastická, estetická a rekonštrukčná chirurgia získava na klinike plastickej chirurgie a chirurgie ruky Univerzitnej Nemocnice Bratislava. Dnes pôsobí aj ako plastický chirurg v bratislavskej klinike krásy Ave Clinic. Pravidelne sa zúčastňuje odborných konferencií nielen na Slovensku, ale i v zahraničí, pričom nadobudnuté poznatky veľmi rád implementuje do svojej lekárskej praxe. Dr. Šipka tak ponúka širokú škálu estetických zákrokov, presne v súlade s overenými trendmi vo svete. Jeho prioritou, a základnou filozofiou, už dlhé roky ostáva: Zrealizovať zákrok rýchlo, šetrne s dôrazom na kvalitné zošitie rán pre minimálne jazvovatenie, rýchlu a bezbolestnú rekonvalescenciu, za účelom dosiahnutia maximálneho výsledku.

MUDr. Marek Šipka súkromie

Prečítajte si ďalšie články

Výber veľkosti silikónových implantátov je veda. Na čo sa určite nespoliehajte?

Výber veľkosti silikónových implantátov je veda. Na čo sa určite nespoliehajte?

Diskusné fóra na internete, týkajúce sa chirurgickej úpravy poprsia, môžu byť skvelým miestom na výmenu poznatkov a skúseností žien, ktoré už podobný zákrok absolvovali alebo ho ešte len plánujú. Nie vždy sa však informácie tu spomenuté zakladajú na pravde. Najmä čo sa veľkosti silikónových implantátov týka, mali by ste sa spoľahnúť na dôveryhodnejšie zdroje, ideálne osobnú návštevu plastického chirurga.